Nasıl Başarılı Olunur ?

Nasıl Başarılı Olunur ?

06.03.2018 220

girisimcilerin-almasi-gereken-riskler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasıl Başarılı Olunur?

İnsanların birçoğu başarılı olmak ister ancak başarılı olmak söylendiği kadar kolay değildir.

Büyük bir hedefi başarmak için kendinizi disiplin altında tutmaya çalışırken bir sürü engelle karşılaşacaksınız.

Aşağıdaki tavsiyeleri aklınızda tutarak başarılı olma şansınızı ciddi anlamda arttırabilirsiniz.  Başarılı olmak isteyenler için başarılı olmanın yolları şöyle:

 

1 – Başarılı olduğunuzu hayal edin

Einstein hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu söylemiştir. Başarınızı ne kadar canlı ve ne kadar doğru hayal ederseniz gerçekleştirmenizde o kadar kolay olur. Aynı şekilde mühendislerde önce köprüyü hayal eder sonra köprüyü inşa eder. Sizde başarınızın mühendisi olabilirsiniz.

Başarınızı hayal etmek için her gün birkaç dakikanızı ayırın. Başarılı olduğunuz bir film hayal edin. Filmde ne yapıyorsunuz? Başarı neye benziyor? Başarı hissinin tadını çıkarın ve ateşinizi canlandırmak için bu hissi motivasyon olarak kullanın.

Başarınızı hayal ederken sağlıklı bir motivasyon geliştirin. Başarılı insanlar kendilerine ve misyonlarına inanırlar. Bununla beraber aşırı narsistliğinizle diğer insanları kendinizden uzaklaştırmayın. Diğer insanlarda tıpkı sizin gibi başarılı olmak isterler. Hedefiniz, istediğinizi elde etmek için onları hor görmek olmamalıdır.

2 – Hayatınızın amacını veya hedefini bulun

Yapmaktan hoşlandığınız ve sizi tatmin eden şeyleri belirleyin. Yapmaktan hoşlandığınız şeyi belirledikten sonra bu bilgiyi hayatınızın amacını veya hayatınızın hedefini bulmak için kullanın.

Yapmaktan hoşlandığınız şeyi bulmanız yol boyunca motive olmanızı sağlayacaktır. Gerçek tutkunuz satranç olduğu halde triatlon yapmaya zorlandığınızı düşünün. Hayli güç, değil mi? Şimdi de satranç turnuvasına katılma fırsatınızın olduğunu düşünün. Hedefiniz keyif aldığınız bir şeyi yapmaksa hedefinizi küçük parçalara ayırmak çok daha kolay olacaktır.

Hayatınızın amacını veya hedefini nasıl belirleyeceksiniz? Bu herkes için zordur ancak belirlemek için deneyebileceğiniz birkaç yol vardır:

Kariyer koçuyla konuşun veya iyi bir psikoloğu ziyaret edin.

Farklı işleri deneyin. Sizi en az tatmin eden işin bile öğrenmenize yardımcı olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Yapmaktan keyif alacağınız bir işi yapmayı deneyin. İster bira yapmak olsun ister sanat danışmanlığı olsun sevdiğiniz bir işi yapmanız başarı şansınızı arttıracaktır.

3 –  Kendinize göre başarının anlamını tanımlayın

Başarının sizin için ne ifade ettiğini bilmezseniz başarılı olamazsınız. Herkesin başarı tanımı farklıdır ve başka birinin başarı standardını kullanmak başkasının öğle yemeğini yemeğe benzer. Net hedefler koyun ve gerçekçi olun.

Hedeflerinize ne zaman ulaşacağınızı nasıl bileceksiniz? Standartlarınız ölçülebilir olmalıdır aksi halde bütün hayatınızı belirsiz bir hedefin peşinden koşmakla geçirirsiniz

Diyelim ki işinizde iyi olmak istiyorsunuz. Terfi aldınız, zam aldınız ancak her zaman daha iyisini yapabileceğiniz için hala hedefinize ulaşamadınız değil mi? Daha da yükselebilirsiniz veya daha çok para kazanabilirsiniz. Ancak ne yazık ki sahip olduğunuz hiçbir şey yeterli olmayacaktır.

Bunu yapmak yerine kıstaslar belirleyin: "Hedefim verimliliğimi %30 arttırmak ve bir yıl içinde işe en fazla beş kere geç kalmak." Bunlar başarıldığı zaman ölçülebilir hedeflerdir, tatmin ve sonuç hissi verir, başarılı hissetmenizi ve kendinize güvenmenizi sağlar.

4 – Kendinize olan güveninizi dikkatli bir şekilde düşürün

Doğru okudunuz: kendinize olan güveninizi düşürün. Başarılı olmak için kendinize çok güvenmeniz gerektiği iş dünyasında herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Ancak bazı insanlar, insanların daha çok başarılı olması için kendilerine olan güvenlerini azaltmaları gerektiğini düşünürler. Şu nedenlerle:

Düşük özgüven kritik geribildirimlere dikkat etmenize ve kendinizi daha fazla eleştirmenize yardımcı olur. Mühendislik dünyası için Allah'ın bir lütfu olduğunuza inanırsanız büyük olasılıkla geribildirimlere karşı kapalı olursunuz. Kendinizi doğru bir şekilde eleştirebilmelisiniz. Başarılı insanlar tam olarak böyle yaparlar.

Düşük özgüven daha çok çalışmanızı ve daha çok hazırlık yapmanızı sağlar. Bir sonraki salıya kadar sunumunuza hazırlanacağınıza inanmazsanız pratik yapmak ve rakamların üzerinden geçmek için daha çok zaman harcarsınız.

Düşük özgüven daha az narsist olmanızı sağlar. Daha az narsist olan insanlar iş arkadaşlarına karşı saygılı olurlar. Saygının sizi başarıya ulaştıracağı bir sır değildir.

5 – Hedefinize ulaşmak için zaman çizelgesi yapın

Hedefinize ne zaman ulaşacağınızı bilmezseniz başarılı olup olmadığınızı belirlemeniz de zorlaşır. Zor ama başarılabilir bir zaman çizelgeniz olsun. Fransa bisiklet turnuvasını sıfırdan iki senede kazanmak mantıklı değildir ancak en az 20 ücretli müşterinin önünde bir komedi gösterisine rezervasyon yaptırmak mantıklıdır.

6 – Hedeflerinize ulaşmak için ihtiyaç duyacağınız şeyleri/becerileri/malzemeleri belirleyin

Örneğin ünlü bir konuşmacı olmak istiyorsanız engin kelime bilgisine, sağlam bilgi birikimine, konuşma yazma, ses duruluğuna ve sunum becerilerine ihtiyacınız olacaktır. Yani uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli amaçlar belirlemeniz gerekir.

7 – Hayatı merak edin

Başarılı insanların birçoğu oldukça meraklıdır. Bir şeylerin nasıl olduğunu anlamazlarsa veya bir sorunun cevabını bilmiyorlarsa öğrenmeye çalışırlar. Bu sayede kendilerini keşfetme arayışına girerler ki bu yolculuk varış noktası kadar önemlidir.

8 – Geliştirmeniz gereken becerilerinizi ve dış kaynaklardan temin edebileceğiniz becerileri belirleyin

Dış kaynak kullanımı zaman yönetimiyle alakalıdır. Üstün insan olduğunuzu düşünebilirsiniz ancak güçlerinizin de sınırları vardır.

Son verdiğiniz örnek üzerinden gidelim. İyi bir konuşmacı olmak için sesinizi ve sunum becerilerinizi geliştirmeniz gerekir çünkü bunlar bir konuşmacının ihtiyacı olan temel becerilerdir. Ancak konuşma yazma beceriniz eksikse bir uzman aracılığıyla dış kaynak kullanımına gidebilirsiniz. Buna akıllı çalışma denir. İyi liderlerin birçoğu kendi konuşmalarını yazmazlar, konuşmayı doğru bir şekilde aktarmaya odaklanırlar.